رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی کدامند؟

فهرست مطالب

رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی کدامند؟ 

یکی از رشته‌های پرطرفدار در کنکور رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی است. دانش‌آموزان نهم که رشته علوم‌تجربی را انتخاب کرده و برای کنکور سراسری آماده می‌شوند؛ پس از قبولی می‌توانند در یکی از رشته‌های مورد قبول در دانشگاه علوم پزشکی مشغول به تحصیل شوند.

شاید برای بسیاری از دانش‌آموزان که قصد انتخاب رشته نهم را دارند این دغدغه ایجاد شود که رشته پیراپزشکی چیست؟ و شامل چه رشته‌هایی می‌شود؟ اکثر دانش‌آموزان در موقع انتخاب رشته تحصیلی علوم تجربی رویای پوشیدن روپوش سفید و درمان کردن بیماران را در سر خواهند داشت. اما به دلیل رقابت زیاد در رشته‌های پزشکی و اینکه برخی از متقاضیان نمی‌توانند مدت زمان زیادی را صرف تحصیل کنند به سراغ رشته‌های غیر پزشکی می‌روند.

در این میان است که پای رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی به وسط می‌آید. این رشته همانطور که گفته شد جز رشته‌های پرطرفدار پزشکی در گروه تجربی خواهد بود. همچنین رشته‌های پیراپزشکی به نوعی تکمیل کننده تخصص‌های درمانی در کلینیک‌ها، بیمارستان‌ها و همینطور آزمایشگاه‌ها به شمار می‌آید. در ادامه مطالب قصد داریم به معرفی برخی از پرطرفدارترین رشته‌های پیراپزشکی بپردازیم.

معرفی پرطرفدارترین رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی

یکی از رشته‌های پرطرفدار پیرایزشکی رشته مامایی است، که در بین متقاضیان خانم بیشترین محبوبیت را دارد.

مامایی

یکی از رشته‌های پرطرفدار پیرایزشکی رشته مامایی است، که در بین متقاضیان خانم بیشترین محبوبیت را دارد. این رشته به طور معمول دراکثر دانشگاه‌های دولتی و آزاد ارائه می‌شود. فارغ‌التحصیلان این رشته باید به مراقبت‌، معاینه، درمان‌های ساده در دختران از زمان بلوغ، پیش، حین و بعد از بارداری، ارائه واکسن، تشخیص مشکلات و همینطور مراقبت از نوزاد بپردازند. همچنین امکان تحصیل در مقاطع بالاتر تا دکترا نیز برای متقاضیان این رشته وجود دارد.

پرستاری

یکی دیگر از رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی پرستاری بوده که پس از پزشک در حوزه درمان و بیمارستان به عنوان مهمترین شغل به شمار می‌آید. همچنین به دلیل سختی‌ها و چالش‌هایی که در این رشته وجود دارد، وضعیت اشتغال و درآمد مناسبی را برای آنها در نظر می‌گیرند. وظیفه اصلی پرستاران درمان‌های روزانه و مراقبت و نگهداری از بیماران خواهد بود. همچنین با ادامه تحصیل و سابقه کار پرستاران می‌توانند شغل خود را به سرپرستار یا سوپروایزر ارتقا دهند.

اتاق عمل

اتاق عمل نیز، از دیگر رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی به شمار می‌رود. متقاضیان این رشته باید در هنگام جراحی، قبل و پس از آن در کنار سایر مسئولان و پزشکان متخصص حضور داشته باشند. آنها باید به کارهایی مثل چک کردن و استریل کردن وسایل جراحی اتاق عمل، آماده کردن اتاق عمل، آماده کردن وضعیت بیمار قبل تا بعد از عمل، نگهداری و انتقال نمونه در حین جراحی و… بپردازند.

داوطلبانی که رشته هوشبری را از بین رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی انتخاب می‌کنند باید وضعیت و علائم حیاتی بیماران را قبل از عمل، حین عمل و بعد از عمل بررسی و گزارش دهند.

هوشبری

داوطلبانی که رشته هوشبری را از بین رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی انتخاب می‌کنند باید وضعیت و علائم حیاتی بیماران را قبل از عمل، حین عمل و بعد از عمل بررسی و گزارش دهند. فارغ‌التحصیلان این رشته باید نحوه کار با ابزارهای مختلف در اتاق عمل، آماده کردن تجهیزات بیهوشی و استریل آنها را آموزش ببینند.

رادیولوژی

رادیولوژی یا به اصطلاح تکنولوژی پرتوشناسی از دیگر رشته‌هایی است که دانش‌آموزان پایه تحصیلی نهم می‌توانند از طریق کنکور تجربی در مقطع کاردانی یا کارشناسی، در آن مشغول به تحصیل شوند. دانشجویان این رشته کار با تجهیزات و دستگاه‌های تصویربرداری و اسکن را فرا خواهند گرفت. همچنین در بیمارستان‌ها و مراکز تصویربرداری مشغول به کار می‌شوند.

رادیوتراپی

کارشناسی رادیوتراپی که از رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی است، با رشته رادیولوژی تفاوت دارد. به طور کلی در این رشته دانشجویان به عنوان یک پرتودرمانگر باید نحوه کار با انواع دستگاه‌ها و تجهیزاتی که برای درمان تومورها، سرطان‌ها و اکثر بیماری‌های خود ایمنی استفاده می‌شوند، را آموزش ببینند.

علوم آزمایشگاه

وظیفه اصلی فارغ‌التحصیلان علوم آزمایشگاهی، دریافت و بررسی نمونه‌های آزمایشگاهی خون و ادرار و مدفوع بیماران است. آنها پس از دریافت نمونه به بررسی تخصصی برای تشخیص صحیح بیماری یا اندازه‌گیری فاکتورهای خواسته شده می‌پردازند. همچنین فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی مراکز خصوصی و یا بیمارستان‌ها مشغول به فعالیت شوند.

فیزیوتراپی

از دیگر رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی فیزیوتراپی است. داوطلبانی که در این رشته تحصیل کرده‌اند به وسیله دستگاه‌ها و تمرینات اصلاحی دردها و مشکلات عضلانی ، اسکلتی و مفصلی بیماران را بهبود می‌بخشند. به طور معمول فیزیوتراپ‌ها طبق دستور پزشک متخصص به درمان‌های مورد نیاز بیمار می‌پردازند.

بینایی سنجی

متقاضیان این رشته پس از کسب مدرک دانشگاهی به عنوان بینایی سنج یا اپتومتریست شناخته خواهند شد. وظیفه اصلی آنها معاینات و غربالگری‌ اولیه چشم و بینایی بوده و دربیمارستان‌ها و مراکز جراحی فعالیت می‌کنند. آنها پس از بررسی وضعیت چشم بیمار را به متخصص ارجاع خواهند داد.

شنوایی سنجی

متقاضیانی که از بین رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی رشته شنوایی‌سنجی را انتخاب می‌کنند؛ باید به بررسی سلامت گوش و حس شنوایی بپردازند تا بتوانند مشکلات احتمالی بیماران را در سلامت پرده گوش و شنوایی و دیگر مشکلات گوش، برطرف کنند. همچنین از دیگر وظایف آنها تجویز سمعک، قالب‌گیری و تشخیص ایرادات و مشکلات ابزارهای مخصوص شنوایی و… است.

اعضای مصنوعی

داوطلبان در رشته اعضای مصنوعی به ساخت ارتز و پروتز می‌پردازند. آنها وظیفه قالب‌گیری، طراحی و تولید این نوع وسایل و همچنین تجویز انواع آن بر حسب نوع مشکل فرد را بر عهده دارند. اعضای مصنوعی به اشخاصی که مشکلات جسمانی دارند یا به افرادی که از زمان تولد یا به دلیل بیماری و حوادث دچار آسیب شده‌اند، کمک می‌کند.

کاردرمانی

از دیگر رشته‌هایی که می‌توان از بین رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی انتخاب کرد رشته کاردرمانی است. این رشته حیطه فعالیت بسیار گسترده‌ای دارد. کارشناسان در این رشته می‌توانند به بیماران آسیب دیده به خاطر کهولت سن، مشکلاتی که از بدو تولد برای آنها ایجاد می‌شود، ژنتیکی، حوادث و… کمک کنند. در این صورت بیماران می‌توانند به کمک کارشناسان مهارت‌های لازم خود را برای کارهای روزمره تقویت کنند یا دوباره بوجود آورند. کلینیک‌های توانبخشی، بهزیستی، بیمارستان‌ها از جمله محل فعالیت آنها محسوب می‌شود.

جمع‌بندی

همانطور که در بالا به بررسی برخی از رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی پرداختیم، دریافتیم که رشته‌های پیراپزشکی با رشته‌های پزشکی تفاوت دارند. بلکه می‌توان گفت پیراپزشکان تنها متخصصانی هستند که در کنار پزشکان می‌توانند کادر درمان بیمارستان و مراکز را تکمیل کنند. دانش‌آموزان پایه نهم باید با در نظر گرفتن شرایط پذیرش علوم تجربی در هدایت تحصیلی پایه نهم، یکی از رشته‌های پیراپزشکی را برای تحصیل انتخاب کنند. سپس با تلاش و موفقیت، به آینده‌ای که در نظر دارند، دست یابند.

سوالات متداول

  1. رشته‌های پیراپزشکی علوم تجربی با رشته پزشکی چه تفاوتی دارند؟

از جمله تفاوت‌های رشته‌های پیراپزشکی و پزشکی را می‌توان در خصوص تعداد واحدهای نظری و عملی آنها نام برد.

  1. آیا امکان تحصیل در رشته پیراپزشکی بدون کنکور وجود دارد؟

خیر، برای انتخاب رشته پیراپزشکی نمی‌توان بدون کنکور سراسری  به تحصیل ادامه داد.

  1. کدام یک از رشته‌های پیراپزشکی بازار کار بهتری خواهند داشت؟

به طور معمول می‌توان گفت تمام شاخه‌ها در این رشته تحصیلی دارای بازار کار مناسبی هستند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
هانيه حیدربکیان
هانيه حیدربکیان
1 ماه قبل

ممنون از اطلاعات مفیدتون بسیار عالی

کلی مطالب آموزشی جالب در اینستاگرام کلاسی لایو منتظر شماست !!!